Naturskulpturuka 2015 – Dagbok

Naturskulptur 28.08. – 03.09. 2015

LØRDAG, dag 1

29.08.2015

Nok en gang blir kurs for døvblindfødte voksne arrangert på Johnsgård Turistsenter i regi av Eikholt  Nasjonalt ressurssenter for døvlinde.
I år er vi 8 døvblinde – hvorav 5 norske og tre svenske med personale og ledsagere.  Vi har med oss to helt nye kursdeltagere m/nytt personale i år – så det blir nok et hyggelig bekjentskap.
Med alle man alle er vi 40 stk. med vertskap og kokker.

Etter frokost ønsket kursverten Kari Fretheim velkommen; deltagere ble presentert. Det er en kursdeltager som har vært med alle 16 årene. Så fikk kunstnerne ordet.  I år har vi med oss Martin Mölholm, Peder Istad, Reidar Martin Steigen, Sara-Lo af Egenstam og Joe Gibson. Kari Schjøll Brede, Aashild Klopan og Kari Fretheim representerer Eikholt.

Vi hadde en fin minnestund for Magnus. Han døde tidligere i år. Kari Schjøll Brede leste  noen fine ord om ham.

Så var det tid for å komme seg ut i flott høstvær. Alle møtte ved «trolltreet». Her opplyste Peder hva arbeidsoppgavene skal være denne uka. Hovedprosjekt skal være: Mange små steiner skal formes som ansikt og disse steinene skal festes på en stor stein. Kanskje den skal hete ”face” ??,  men vi skal også lage en ny sti, som må ryddes for kvist og trær – så legge på massssse grus og sand. Vi må passe på at denne stien også passer for rullestolbrukere!!

Etter å ha saget ned årets tre – gikk noen direkte bort til smia, noen begynte å jobbe med stein eller å tôve, men plutselig var kl. 1200 og det var lunsj tid.

Kl. 1300 var det arbeidstid igjen. Personalet ble delt i to grupper. Joe Gibson hddde faglig presentasjon for begge grupper. Han snakket om hvorfor det er viktig og riktig med meningsfylt aktivitet og kunst for personer med døvblindhet. De som var ledig ble med sine kursdeltager ut for å fortsette  aktivitetene. Alle stilte opp og hadde en fin ettermiddags økt.

Ved kaffen kl. 1500 hadde vi så en gjennomgang for å høre hvordan hver enkelt hadde hatt det den første kursdagen. Konklusjon: Alle er godt i gang og ved godt humør. Mange kjenner seg også igjen – de har bl.a. samme hytte år etter år, kjenner lukten av smia og røyken fra kaffebålet. Kari S.Brede har gjennomgang av dagens tegn. I dag var det bl.a. tegnene for tre, sage ned tre, smie og stein, trille trillebår og helle ut sand. Disse tegnene skal vi bruke for så å få nye tegn i morgen.

Etter middag i kveld er det felles samling i Grillhuset «bli kjent kveld» med tenning av bål, dele observasjoner, tanker og smil. Smil er viktig. Alle skal vi ha en flott, spennende og inspirerende uke.

 

Lørdag kveld i Grillhuset var en fin og hyggelig kveld, Grete vartet opp med vafler og kaffe/te/saft, men alle blir jo så trette – vi er jo ute hele dagen i fin fjell-luft og 720 moh. Så kl. 2200 var de fleste på sine hytter.

Dette var første del av årets kapitel fra Naturskulptur– følg med oss resten av Naturskulptur uken også da – vi gleder oss i alle fall!!

 

Andre kapittel

Søndag 29.08.

Ja !, vi våknet opp til strålende sol og en flott søndag. Frokost ble spist og alle var klar for en ny og spennende arbeids dag.
Det ble tôvet sitteunderlag og såpestykker. Under god og kyndig ledelse av Aashild. Stien ble også i dag jobbet med, men dette er tungt arbeid slik at her må jobben gjøres over flere dager. Steiner til ny kunst ble til, noen ansikter av mennesker andre av dyr, mens andre jobbet med stein som ble lagt ned foran Gjørbua. Kunstnerne Peder og Martin gir nyttige tips og kommer i god og fin kontakt med kursdeltager. Noe som gjør at kursdeltagerne er ivrige og tilstede i aktiviteten hvor også ledsager er til tygg hjelp.  I smia jobber Sara-Lo med varmt jern og hammer. Røyk, rytme og god relasjon smitter og oppmuntrer til utforskning.
Kari går inn i diskusjon om utforskning, dialog og kommuniksasjon med ledsager underveis.  Hun går også rundt og tar bilder av fine øyeblikk, mellom kursdeltager, ledsager og kunstner. Noen av bildene kan dere se vedlagt.

Nydelig sol gjorde at vi ville nyte dagen utendørs, lunsj ble derfor servert på Langodden. Noen av kursdeltagerne og ledsagere vasset i Langsjøen. Litt kaldt, men hva gjør vel det når det er varmt i luften.

Ettermiddagsøkten ble en fin økt. Alle var i farta. Ved ettermiddagskaffen og oppsummeringen av søndagen ble det oppdaget at plassen under Trolltreet var «pusset opp» med nye fine tømmerstokker. Reidar Martin og Jonas hadde fixet dette. Kari kursvert hadde til og med rakt plassen!!
Dagen ble avrundet med en oppsummering av hver enkelt kursdeltager sin arbeidsdag.

Dagens tegn fra lørdag ble repetert og nye tegn for søndag ble beskrevet av

Bål, sang og en prat i Grillhuset ikveld også.

Oppsummert så har denne søndagen vært og blitt en flott opplevelse for alle sammen.
Da vil jeg ønske dere som følger oss en god kveld og heng på i morgen også.

 

Tredje kapittel

Mandag 30.08.

Ny dag med sol og fint vær – vi er heldige. Denne dagen er det noen som reiser inn til Røros for å få litt forandring og se dette flotte stedet, men de fleste vil ut å jobbe med kunsten sin, fortsette med tôving eller være ute i aktivitet.
Siden det er festkveld i ettermiddag hadde vi selvsmurte matpakker ved Trolltreet. Matpakkemat smaker godt med fyr på bål og bålrøyk.
Deretter kom de kunstneriske aktivitetene i gang igjen – det setter sine spor- kunstverk begynner å ta form både i stein og i sinn! Siden det er festkveld avslutter vi jobbingen kl. 1430 – for så å møtes kl. 1600 i Grillhuset.
Og for en fest det ble – her var nemlig Maximus fra Andebu kommet for å underholde oss alle med fin musikk, sang og spilleglede. De holdt først en konsert for oss før Monika sa at maten var servert.
Etter at alle hadde spist god mat ble det mere sang og musikk fra Maximus – det var mange som også ville danse – en fin, trygg og god stemning. De som ikke danset følte stemningen gjennom berøring og den rytmen berøringen gir. Maximus takket for seg og Kari kursvert takket og overleverte gave, for at de ville underholde oss i år også. Med sin måte å framføre gleden av å spille, gir dette oss en sterk opplevelse. «Hatten» gikk rundt, nok til å kjøpe noe for på hjemveien kanskje …
Allsang ble deg jammen også, men midt i allsangen ville Tina fra Maximus jammen underholde oss med en egen sang og dans. Hun gav alt av seg selv- for en rytme, dans og sang den jenta har. Vi ble egentlig litt satt ut, men kom fort på at her MÅ vi jo klappe og «hoie» litt sammen med henne. To sanger ble fremført. Kjempe gøy med en spontan mini konsert.
Kvelden fortsatte med mer allsang og tromming. Kursdeltagerne liker tromming, ja så meget at vi holdt på til kl. 2200 !!!
Denne mandagen med festkveld er et fint innslag i kursuka. Samværet bringer mange fine situasjoner med relasjonsbygging både mellom kursdeltagere, ledsagere og kunstnere. Håper alle kommer seg i seng, det er jo en ny dag i morgen.
Dette var jammen mandags kapitelet allerede – dagene går fort i stålene vær, mye smil og latter. Kommer tilbake med kapittel fire og for tirsdagen i morgen.

 

Fjerde kapitel

Tirsdag 01.09.

Våknet opp til sol og pent vær i dag så.
I dag vil jeg skrive litt om hvordan samarbeidet mellom kunstner og personer med døvblindhet kan observeres. I løpet av dagene har kursdeltagerne vært innom de forskjellige arbeidsstasjonene og blitt kjent med forskjellige materialer.  Stein, tre, ull, slipemaskin og trykklufthammer.

En kursdeltager har bl.a. jobbet med stein og sliper denne. Sitter i rullestol – kjenner berøringen til kunstner Martin. Det er han som holder i trykklufthammere og hun føler vibrasjonen gjennom han. Martin forsøker å ta hennes hånd med sin hånd – han holder hennes hånd varsomt – ønsker hun å trekke til seg hånden så får hun gjort det. Dette gjentas flere ganger. Det er viktig å ha god tid. Ledsagerne er også rundt henne – slik at de hjelper til med å tolke henne ovenfor Martin.  Ønsker hun en pause, blir det en liten pause før de går i gang med samme prosedyre. Etter hvert ser en at hun liker dette med trykklufthammeren. Ett fint samspill blir også kunst.

Så har vi en stor og staut kar. Han liker mest å jobbe med litt tungt arbeid, men i dag var det tôving og sitteunderlag som skulle lages.  Du verden som han likte dette. Han syntes nok det var litt rart for han rett og slett lo når ledsagerne skulle rulle og rulle dette sammen med vann og grønnsåpe.  Dette var noe nytt og spennende å føle/lukte på. Han var med – han var tålmodig – han har nemlig lett for «å gå seg en runde» når han trenger en tenke pause, men dette var noe som gjorde han rolig. Måten han blir kjent med ull/såpe/vann er at ledsagerne tar hans hender og legger på bordet og fører de til sitteunderlag av ull. Han får hele tiden bestemme selv hvor meget han vil kjenne og delta. Han er med på hele prosessen.
Deretter vill han jobbe med stein. For første gang gikk han selvstendig bort for å hente seg et passede emne. Trykklufthammer gjør jobben. Her står han i tett kontakt arm/skulder mot ledsagerne sine – han kjenner hammeren som vibrerer.  Fortsatt smiler han sitt lure smil. Ok må ta noen korte «gå runder», men i dag vil han lage kunst.

Han bærer den ferdige steinen bort til skulptursteinen. Kunstner Peder hjelper til med å få den på plass.  Han er stolt og kjempefornøyd.

Følg med oss i neste kapittel også.

 

Femte og siste kapitel

Onsdag 02.09.

Ja, da har det blitt siste kursdag og siste kapitel fra Naturskulpturdagene på Johnsgård.

I dag var dagen for at alle skulpturene skulle settes på skulptursteinen. Kursdeltagerne tar selv, med hjelp av ledsager, sin kunst bort til skulpturparken. I parken står kunstnerne klare til å hjelpe å få de forskjellige kunstverkene på plass. Når steinen er på plass, kjenner og føler kursdeltageren med sine hender hvor den har blitt satt.

Når dette er gjort – kan kursdeltagerne og ledsagere gå rundt i skulpturparken for å føle, kjenne og utforske parken litt på egen hånd.

På dagens program står også felles oppsummering av uken og alle skal få sin takk for at de har vært her denne uken. Dette skjer i dag innendørs i stua da det regner og blåser.

Kursverten leder denne avslutningen av Naturskulptur 2015. Hun takker Johnsgård for at vi nok en gang har fått være her og for alle gode måltider, og gir en gave til Jonas og Monika. Jan-Ole og Grethe får også en hilsen. Så overleverer hun diplom, bilde av kursdeltager og minnepenn med bilder fra kursuken til hver kursdeltager. Hadde det ikke vært for kursdeltagerne hadde det ikke blitt noen kurs!!

Kunstnerne får også en oppmerksomhet i år – de kan vi heller ikke klare oss uten. Aashild har laget en tôvet såpe som blir overlevert.

Da avrunder kursverten med å takke for en flott uke og ønsker alle vel hjem etter frokost i morgen tidlig.

Å snipp snapp snute – så var Naturskulptur uken over for 2015

Fortsett med å følge med på Eikholt sine hjemmesider www.eikholt.no  og på Facebook. Disse sidene blir oppdatert fortløpende.

Takk for følget!