Naturskulpturuka 2014 – Dagbok

Naturskulpturkurs 2014 på Johnsgård Turistsenter, Sømådalen

I tiden 29.08. til 04.09. skal vi (Eikholt nasjonalt resurssenter for døvblinde) gjennomføre kurs for norske, danske og svenske personer med medfødt døvblindhet her på Johnsgård. Det vil i dagene som kommer bli lagt ut rapport for hvordan dagen har forløpt.

Lørdag 30.08.

Overskyet vær, 10 grader. Alle spiste frokost før vi hadde ”åpning” av kursuka. I år er det totalt 40 kursdeltagere, inkludert ledsagere, kunstnere og kokker. Flott gjeng.

Nytt av året: Trolltreet har ikke flere grener å sage ned !! Alle ble med på å sage ned et mindre tre, som ble kuttet i kubber, og føyd sammen med selvsmidde kramper, ”Treslangen”, årets nye idè, har begynt å ta form.

Kursdeltagerne har smidd, jobbet med stein og tovet. Hele gjengen er i full gang, godt hjulpet av smeden, steinkunstneren, ”vedhoggeren” og vår nye smykkekunstner! Det har blitt gjennomført kurs med faglig diskusjon om kommunikasjon for ledsagerne.

Været har bare blitt bedre og bedre i løpet av dagen. I kveld etter middag er det ”bli kjent kveld” ned i grillhuset.

Dette var årets første rapport – håper dere der ute logger dere på i morgen for å lese fortsettelsen av kursuka. Det er bare å glede seg – det gjør vi !!!

 

Rapport 2. Dag: 31. August 2014

Nydelig sol kl. 0600, men da skulle vi jo ikke ut å jobbe…. Alle spiste en god søndags frokost m/egg! Kl. 0930 var det overskyet og tåke over Gloføken, 10 grader og litt vind. Alle kom seg ut og begynte kursdagen. Tradisjon tro så var Eskil og co ute på Langsjøen for å sette garn. Dette betyr at det kan bli fisk til festkvelden mandag ettermiddag.

Noen fortssatte arbeidet sitt med stein, flere sittesteiner til sitteplassen begynner å ta form. Det blir my støv i luften når pussemaskinen går.

Noen tovet, det blir både tøfler, sitteunderlag og leggvarmere i flotte fager og spennende utforming. Det blir mange gode diskusjoner og mye latter på denne arbeidsstasjonen. Treormen blir lenger og lenger. Nye vedkubber og håndlagde kramper blir satt sammen til skulpturen. I smia blir spiker og kramper og kroker formet, og også vakre smykker.

Etter lunsj fortsatte arbeidsdagen, været ble stadig lettere, men ingen sol! Eskil og co tok inn garnene. Fikk 11 sik, som ble sløyd, saltet og gjort klart til røking. Da blir det fisk på menyen på festkvelden !!!

Kursdeltagerne og ledere arbeidet fint fram til kl. 1500 da var det fellessamling og oppsummering av dagen. Alle var enige om at det er gøy å være på kurs.

Middag med lasagne og god stemning i spisesalen. Etter middag var det noen som ville sitte i badestampen og andre som var litt i grillhuset.

Maximus fra Andebu kom kl. 20.00. De er invitert hit opp for å underholde på festkvelden. Fikk middag og fant hyttene sine. Kl. 23.00 var det ro i leieren.

 

 

Rapport 3. dag : 01.september 2014.

Vær: Overskyet, vind og 12 grader.

Kursdeltagerne kom seg ut etter frokost. Sittestein, kramper, stein til plassen foran Ljørbua ble arbeidet med. På en rusletur gjennom park og arbeidsområde kunne vi observere Synnøve som jobbet med steinen sin, Linda som smidde noen spiker, Tormod banket til kramper og Magnus var i skogen og saget ned et tre. Anja finslipte sittesteinen sin,Trond gjorde ferdige tovede leggvarmere og såler, Heidi satte ned steinen sin foran Ljørbua og Gry fant en ny stein som hun begynte å arbeide med. Eskil tok opp garn og hadde fått masse sik og en flott rugg av en ørret.

Siden det er festkveld hadde vi lunsj ute ved trolltreet med matpakker. Så var det mer jobbing før vi hadde fellessamling kl. 1430. Vi hadde Maximus med oss hele dagen. Linda viste gjestene rundt, og noen fikk prøve seg i smia.

Så bar det av sted for å pynte seg til festkvelden.

Festkvelden ble åpnet med en flott konsert av Maximus. Maximus er et band fra Signo Vivo, og sju av musikerne som spiller trommer, orgel, trekkspill, og gitar for oss, var kjempe flinke. Flere av oss tilhørere ble beveget av sangtekster og spilleglede!

Så var det middag. Det var rømmegrøt, sik, ørret og elgkjøtt med deilig tilbehør som ble servert, kokkene hadde laget god mat. Til dessert var det moltekrem og kake med frukt.

Maximus spilte så opp til dans. Det var flere som ikke kunne sitte stille til så fin musikk. Etter siste låt, klappet vi fram en ekstra låt. De spilte da ”Mangt skal vi møte og mangt skal vi mestre” en flott og verdig avslutning på konserten. Kursverten Kari takket på vegene av alle for en flott og givende stund.

Så ble det trommesession og felespill av Mattias. Mer dans, mange hyggelige samtaler og mye latter.

Kursdeltagene ”tar kvelden” etter som det passer for hver enkelt. Det er mye som skjer fra morgen til kveld på Naturskulptur.

 

  

Rapport 4.dag 02.09.2014

Etter en flott festkveld var alle klare til å være ute i fint vær med sol og god temperatur.

Anja forsatte med stenen sin, den blir veldig glatt!, Robert tok med sin sten ut og monterte den på sitteplassen. Heidi borret i en liten pynte-sten som skal henges på lenkeplassen. Eskil jobbet videre med sin sten, Tormod var i smia og lagde feler plugger til sin sittesten. Magnus har oppdaget at han kan føle og følge arbeidet med føttene, og det resultere i en flott skulptur av tre og kiler. Linda begynte å lage barnetøfler før hun smidde flere kroker. Synnøve laget oppheng til stenen og hengte den på plass på lenkeplassen. Det var mange som også var hos Mattias smed, for det var hans siste dag!

Siden det var et aldeles nydelig vær, hadde vi lunsj på Langodden. Noen gikk mens andre ble kjørt i båt. Vi tillot oss en litt lang lunsj siden det var den første dagen på dette kurset at solen var framme.

Mer jobbing etter lunsj. Treormen begynner nå virkelig å ta form. Mange diskusjoner og mye latter på hvordan den skal se ut. Flott at alle vil være med !

Plutselig var klokken 1500 og tid for oppsummering av dagen. Det er flott at ledsagerne oppdager nye sider ved sin kursdeltager i løpet av kursuka. Dette må jo bare bety at Naturskulptur uka på Johnsgård er meget viktig!!!

Kari S.B. ledet faglig oppsummering. Mange gode observasjoner av dialoger ble delt av ledsagerne, og gode diskusjoner og refleksjoner utvikler kompetansen.

Etter en god middag ønsket noen å bruke badestampen, noen går tur rundt på det flotte området som er rundt Johnsgård mens andre satt litt i grillhuset.

Det blir fort stille om kvelden – en blir sliten av å være ute i den friske fjell-luften etter en lang kursdag.

Dette var rapporten etter dag 4, håper dere henger med også på dag 5. Da har vi kommet til siste kursdag allerede. Uka går fort med en slik gjeng av kursdeltagere, ledsagere, kunstnere og vertskap.

 

 

Rapport 5. dag . 04.09.2014

Våknet opp til overskyet vær, men det ble sol og 20 grader. Kursdeltagerne var ivrige fra starten på dagen. Alle ville avslutte sine arbeider. Det ble hengt opp sten på lenkeplassen, det ble satt opp skilt til hjerteplassen, det ble laget haler av trebiter med tau igjennom og hengt opp på treormen. Noen tovet ferdig sine arbeider mens andre ville lage flere deler til treormen.

Etter lunsj var det så varmt at de fleste måtte ta av seg noen klær. Flere gikk seg en tur gjennom parken for å studere og prøve ut ukens arbeider. Sitte på sten, føle på sten som har jern som er boret ned i sten og som kan flyttes på. Sitte på treormen og kjenne at den er satt sammen av ved og jernlenker. Mange smil og mye latter. Alle er i godt humør på kurs.

Årets siste evaluering av det 16 Naturskulpturkurset ble selvfølgelig holdt ved trolltreet og ble ledet av kursverten Kari F. Hun har holdt styr på alle gjennom hele uken. Kari S.B. gikk igjennom dagens tegn før kursverten overleverte diplom, bilde i ramme av kursdeltager samt en minnepenn med bilder av alle kursdeltagerne gjennom hele uken.

Linda ønsket å henge opp det tovede teppe i Ljørbua. Dette ble gjort med smidde spiker som de fleste av kursdeltagerne hadde laget i løpet av uken.

Så takket kursleder vertskapet for flott opphold, takket kunstnerne, Martin, Mattias, Sara-Lo og Reidar Martin for deres jobb. Aashild overleverte kunstnerne egne tovede sitteunderlag. Kursverten håper at alle søker på kurset i 2015 også. Det er fortsatt mye plass til å kunne gjøre og lage kunst i mange år til.

Det har blitt gjennomført en flott uke av Naturskulptur i regi av Eikholt på Johnsgård.

Takk for at dere har fulgt med på denne historien. Snipp, snapp, snute så var jammen åretes Naturskulptur ute! Håper dere titter innom i 2015 også.